Sunday, March 2, 2014

Smålands fulaste semla....

...men kanske god ändå. :)
I brist på riktig degmaskin fick min gamla food processor duga....
  • jäst 50 g
  • mjöl 7 dl (fingervarm i micron)
  • mjölk 4 dl
  • socker 2 tsk
full fart i 5-6 minuter och därefter vila i 30-40 minuter

 
Under tiden tillverkning av mandelmassa med en stavmixer.
  • 2 påsar hackad eller flisad mandel (simma 250 gr)
  • 250 g socker
Mixa mandel o socker




Tillsätt lite mjölk...och sedan klart.
Dags för mera degarbete.
  • 1 ägg
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjöl
  • 1,7 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
Blanda i diligenserna men spara mjölet i omgångar. Det gjorde inte jag. Degen blev alldeles för lös efter tio minuter i maskinen. Fick bullar som wienerbröd i stället för de höga runda fina det ska vara. Tar man den sista delen mjöl innan man stänger av kanske de blir lite lättare också 
Degen skall delas i tre längder som skivas och rullas till bullar. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med vispat ägg o baka i ugn 8-7 minuter (225 grader)
Med lite vilja o fantasi blev de inte så dumma ändå. Men några stilpoäng blev det inte..... 
Får nog testa med en halv sats på "rätt sätt" en gång till.

No comments: